Ενημέρωση - Οδηγίες για την εκδρομή του ομίλου "Λέω όχι στην καθιστική ζωή", 27-30 Απριλίου 2018

2018-04-07 15:43
Συνάντηση και ενημέρωση γονέων θα γίνει στο σχολείο στις 24 Απριλίου και ώρα 9:00.
Η εκπαιδευτική εκδρομή θα υλοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή Γρεβενών - Κοζάνης (27-30 Απριλίου 2018) και θα γίνει στα πλαίσια του Ομίλου Δημιουργικότητας «Λέω όχι στην καθιστική ζωή». Μέσω των βιωματικών εμπειριών στο υπαίθριο φυσικό περιβάλλον, η εκπαιδευτική εκδρομή αποσκοπεί στην παρακίνηση των εφήβων να υιοθετήσουν υγιεινούς τρόπους ζωής, να αγαπήσουν το φυσικό περιβάλλον και, ταυτόχρονα, να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και κοινωνικούς δεσμούς οδηγώντας τους στην ευημερία.
 
Πρόγραμμα:
1η μέρα:
Συγκέντρωση μαθητών στις 05:40 επί της Λ. Αλεξάνδρας (γήπεδο Παναθηναϊκού) και αναχώρηση αυστηρά στις 06:00 χωρίς καμιά καθυστέρηση. Άφιξη στα Μετέωρα ως ενδιάμεσος σταθμός και πεζοπορική διαδρομή διάρκειας περίπου 1,5 - 2 ώρες. Στη συνέχεια, άφιξη στο ξενοδοχείο (Αχίλλειον) και δείπνο.
 
2η μέρα:
Το πρωί θα γίνει διάσχιση φαραγγιού με κατάληξη στον Καταρράκτη Σκεπασμένο (https://goo.gl/images/BzCPC7) Βελβεντού - Σερβίων Κοζάνης. Η διαδρομή είναι σχεδιασμένη για μαθητές γυμνασίου (επίπεδο αρχαρίων) με τρεις καταβάσεις καταρρακτών. Αρχικά, θα κάνουν πεζοπορία και θα μπουν, στη συνέχεια, στο φαράγγι αφού κάνουν προηγουμένως εκπαίδευση. Στη διαδρομή θα έχουν τοποθετηθεί ζώνες ασφαλείας για την ελεγχόμενη κίνηση των παιδιών. Η διάρκεια της δραστηριότητας θα είναι περίπου 4 ώρες. Το απόγευμα θα γίνει πεζοπορία διάρκειας 2,5 - 3 ωρών με προορισμό το Βυζαντινό κάστρο των Σερβίων (κτίστηκε στα 560 - 650 μ.Χ.). Η εκκίνηση θα γίνει από το τοξωτό γεφύρι του μικρού Φάραγγα και, συνεχίζοντας από το μεγάλο Φάραγγα (φαράγγι απόστασης 500μ.), θα επισκεφτούμε τη σπηλαιοεκκλησία του Αγίου Γεωργίου Κρεμαστού. Αφού φτάσουμε στο κάστρο θα κατηφορίσουμε καταλήγοντας στο μικρό Φάραγγα ξανά όπου θα βρούμε την επιφανειακή και εντυπωσιακή απόληξη του γνωστού γεωτεκτονικού ρήγματος των Σερβίων. Τέλος, άφιξη στο ξενοδοχείο και δείπνο.
 
3η μέρα:
Το πρωί, θα γίνει πλεύση με φουσκωτές βάρκες (rafting) στον ποταμό Βενέτικο, που ξεκινά από τη γέφυρα ανάμεσα στα χωριά Τρίκωμο - Μοναχίτι, ΙΙ-ΙΙΙ βαθμού, με  ενδιαφέροντα περάσματα και κυματισμούς. Η διαδρομή γίνεται πιο εντυπωσιακή όταν συναντάμε τα 4 πέτρινα γεφύρια 16ου και 17ου αιώνα  που δεσπόζουν στο πανέμορφο τοπίο και ενώνουν τις δυο όχθες του ποταμού. Περνάμε κάτω από το δίτοξο γεφύρι Καγκέλια, το τρίτοξο γεφύρι του Αζίζ Αγά, που το πέτρινο τόξο του είναι το μεγαλύτερο στη Μακεδονία. Ο τερματισμός της διαδρομής θα γίνει στη γέφυρα Εγνατίας  στο γεφύρι του Σταυροπόταμου με τις 4 καμάρες του και στο πεντάτοξο γεφύρι του Σπανού το οποίο βλέπουμε στα 500μ από τον τερματισμό του rafting. Η διάρκεια της δραστηριότητας θα είναι περίπου 3-4 ώρες. Το απόγευμα, θα γίνουν δραστηριότητες προσανατολισμού & multi activities games (ιστός αράχνης, γέφυρα, στύλος, σαρανταποδαρούσα, ναρκοπέδιο, όχθη) πλαισιώνοντας βιωματικά όσα οι μαθητές αποκόμισαν κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών συναντήσεων του Ομίλου Δημιουργικότητας «Λέω όχι στην καθιστική ζωή» κατά το τρέχον σχολικό έτος. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει συνδυασμός προσανατολισμού με δραστηριότητες που αναπτύσσουν τη συνεργασία και καλλιεργούν δεξιότητες κάνοντας χρήση πυξίδας για την εύρεση των κρυμμένων οδηγιών και την επίλυση των δοκιμασιών, που θα έχουν στηθεί. Τέλος, άφιξη στο ξενοδοχείο και δείπνο.
 
4η μέρα:
Πρωϊνό γεύμα και αναχώρηση. Θα γίνει πεζοπορία από το χωριό Σπήλαιο στη γέφυρα της Πορτίτσας διάρκειας περίπου 2-3 ωρών και πολιτιστική περιήγηση σε ορεινά χωριά ανάλογα με τα χρονικά περιθώρια, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή στην Αθήνα το αργότερο στις 21:00.
 
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και απρόβλεπτους παράγοντες μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση του προγράμματος και αλλαγή στην υλοποίηση των  δραστηριοτήτων αναφορικά με την ώρα ή την ημέρα, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών και η επιτυχία της εκδρομής.
 
Τι θα έχουν οι συμμετέχοντες μαζί τους απαραίτητα:
2 ζευγάρια παπούτσια
2 φόρμες ή κολάν (αθλητικού τύπου)
Φούτερ μπλούζα ή ζακέτα
3 ζευγάρια κάλτσες
Μαγιό (2 και όχι βερμούδες αν είναι εφικτό)
Αντηλιακό
Καπέλο
Πετσέτα μπάνιου (προαιρετικά)
Μικρό μπουκάλι νερό ή παγούρι
Σακίδιο πλάτης
Αδιάβροχο
Ξηρά τροφή (κουλούρια, μπισκότα ή ξηροί καρποί)
 
Σημειώνεται, ότι μαζί μας θα υπάρχουν μερικές συσκευασίες αποξηραμένων φρούτων και κριτσινιών ως σνακ, προσφορά των Supermarkets ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Tο μεγαλύτερο ποσό της συνολικής  χορηγίας της εταιρείας ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση της μονοήμερης εκδρομής (δύο μετακινήσεις με πούλμαν) και τις υπαίθριες δραστηριότητες περιπέτειας:
Οριζόντια σπηλαιολογία, σπηλαιοαναρρίχηση και  κατάβαση από βράχο (κάθετη πλαγιά).
 
Για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Λαζαρίδη Αλέξανδρο.